“Tot mai mult femei isi alapteaza copiii si tot mai multe sunt cele care gasesc in alaptat o bucurie astfel incat il continua mai mult decat se gandisera initial ca o vor face.
UNICEF incurajeaza alaptarea pana la 2 ani si mai mult, iar AAP are in desfasurare incurajarea mamelor de a alapta cel putin 1 an si mai mult, atat timp cat doresc mama si copilul. Chiar si Societatea Canadiana de Pediatrie, in ultimele declaratii despre alaptare recunoaste ca mamele isi doresc sa alapteze pana la 2 ani si mai mult.
Alaptarea pana la de varsta 3 – 4 ani era o obisnuinta in multe colturi ale lumii de-a lungul istoriei omenirii, pana recent, dar inca este o obisnuinta prezenta in multe societati.
De ce ar trebui alaptarea sa continue si dupa 6 luni? Pentru ca si mamele si copii, deseori, se bucura de alaptare.De ce sa opresti o relatie placuta? Este chiar bine sa continui alaptarea pentru sanatatea si bunastarea atat a mamei, cat si a copilului.
Dar se spune ca laptele matern nu mai are nici o valoare dupa 6 luni. Poate ca asa se spune, dar este evident o greseala. Cine poate spune un astfel de lucru (inclusiv medicii pediatrii) arata cat de ignorant este in ceea ce priveste alaptarea. Chiar si dupa 6 luni inca mai contine proteine, grasimi, precum si alte elemente nutritive si adecvate necesitatilor copiilor. Laptele matern contine anticorpi care ajuta la protejarea copiilor.De fapt, unii anticorpi care protejeaza copilul de infectii sunt prezenti in laptele matern in cantitate mai mare in al doilea an decat in primul an. Laptele matern inca contine factori de crestere care ajuta sistemul imunitar sa ajunga la maturitate si care ajuta la dezvoltarea si maturizarea creierului, intestinelor si altor organe.
S-a demonstrat ca acei copiii care merg la cresa si sunt alaptati au facut infectii mai putine si mai usoare, in comparatie cu copiii care nu sunt alaptati.[…]
Este interesant faptul, ca managerii firmelor care produc lapte praf (o copie saraca a unui lucru real) indica utilizarea acestuia timp de 3 ani, dar se presupune ca laptele matern (dupa care copia saraca este realizata) este util doar pentru 6 luni sau chiar mai putin (“cel mai bun aliment pentru nou nascuti”). Prea multi profesionisti din domeniul sanatatii au luat-o ca pe un refren!
Am auzit ca anticorpii din laptele matern nu permit dezvoltarea imunologica a copilului daca alaptarea continua dupa 6 luni. Acest lucru este fals, de fapt, este absurd! Este de necrezut cum atat de multi oameni din societatea noastra pot rastalmaci avantajele alaptarii si le transforma in dezavantaje.Le dam copiilor suplimente pentru imunizare astfel incat acestea sa fie capabile sa ii apere impotriva infectiilor. Laptele matern ajuta, de asemenea, un copil in lupta contra infectiilor. Cand un copil lupta impotriva acestor infectii, el devine imun. Natural!
Dar doresc un copil independent. Dar alaptatul face un copil dependent? Nu cred. Copilul care a fost alaptat pana cand s-a intarcat de la sine (de obicei se intampla intre 2 si 4 ani) este, in general, mai independent, si, poate, mai important, mai sigur in independenta sa.
El a primit comfort si siguranta la san, pana cand a fost gata sa faca acest pas, de a se opri. Si cand face acest pas, el insusi, stie ca a realizat ceva, stie ca a luat-o pe alt drum. Aceasta este o piatra de hotar in viata lui.
De multe ori ne fortam copii sa devina independenti.Sa doarma singuri curand, sa-i intarcam curand, sa stea fara parintii lor, sa faca totul curand. Nu trebuie fortati, copiii vor deveni independenti destul de curand. De ce graba aceasta? Curand ei vor pleca de acasa.Vrei sa plece de acasa la 14?
Daca o nevoie este satisfacuta, va merge mai departe. Daca o nevoie e nesatisfacuta (de ex., sa fie alaptat sau sa fie aproape de mama) aceasta ramane o nevoie in copilarie si chiar in adolescenta.
Desigur, alaptarea poate fi folosita, in unele situatii, pentru a favoriza o relatie de dependenta. E vorba de alimentatie si de antrenamentul la toaleta. Problema nu este alaptatul la san. Aceasta tine de alta problema.
Altceva?Este posibil ca cel mai important aspect al alaptarii unui copil sa nu fie beneficiile imunologice si nutritionale, dar este important ca exista si acestea. Cred ca cel mai important aspect este relatia creata intre mama si copil. Alaptatul este un act de iubire. Care continua si dupa ce bebelusul devine copil. Oricine, lipsit de prejudecati, care si-a observat copilul alaptat poate spune ca exista ceva aproape magic, ceva special, ceva mai mult decat hrana.
Un copil va deveni uneori spontan, fara nici un motiv evident, va izbucni in ras in timp ce e la san, incantat ca sanul nu e numai o sursa de hrana. Iar in cazul in care mama va permite, alaptatul la san devine o sursa de placere, de incantare si pentru ea, dincolo de placerea de a oferi hrana. Bineinteles, nu intotdeauna e nemaipomenit, dar si cand este face ca totul sa merite din plin.Si daca copilul se imbolnaveste sau se loveste, ce alt mod mai usor de alinare pentru copil decat alaptarea?[…] Mama alina boala copilului prin alaptare, iar copilul alina mama prin prezenta lui langa ea, la san.”
© 2005 Jack Newman, MD, FRCPC.
Articol preluat de pe: mami, alapteaza-ma!
Bună ziua,
Bebelușul meu are 14 zile, este alăptat exclusiv, dar avem o problemă, nu are scaun. La 9 zile a avut ultimul scaun, la 12 zile i-am dat supozitor și a fost ok, acum suntem în a doua zi de la supozitor și încă nu a are scaun. În schimb scutece ude are minim 6 pe zi.
La sân stă în general 10-15 minute.
Cum trebuie să procedăm?
Mulțumesc!
Bună ziua,
Bebelușul meu are 14 zile, este alăptat exclusiv, dar avem o problemă, nu are scaun. La 9 zile a avut ultimul scaun, la 12 zile i-am dat supozitor și a fost ok, acum suntem în a
Daca copilul refuza sanul puteti incerca si o pompa manuala de san(nu foarte scumpa) si apoi utiliza biberonul dar cu laptele mamei.
Dacă copilul refuză sânul, în primul rând puteţi să aşteptaţi până nu mai refuză sânul! Şi dacă aşteptarea se prelungeşte prea mult, chemaţi un consilier de alăptare de la noi şi se rezolvă. Iar dacă tot nu merge, vă putem recomanda un SNS (pe care vi-l şi împrumutăm) şi copilul va sta la sân. Dacă tot nu merge, mulgeţi laprele şi îl daţi cu un dispozitiv tip finger, ca să nu îşi piardă bebeluşul de tot reflexul de supt la sân (pe care noi suntem convinşi că îl are, chiar dacă uneori e perturbat de oferirea de biberon în maternitate). Dacă tot nu merge, rechemaţi consilierul… And so on 🙂
As avea o intrebare, mai degraba, nu un comentariu, dar o lansez in speranta ca una dintre voi imi va putea raspunde…
Alaptez inca, micuta mea are aproape un an, iar de joi ma chinuie groaznic durerile de dinti… am facut o infectie, este necesar sa iau antibiotic…
Nu doresc sa intrerup alaptatul, imi puteti impartasi din experienta voastra? pot lua antibiotic si alapta in continuare?
Multumesc anticipat,
Mihaela.
Lista cu legătura dintre medicamente şi alăptare: http://www.kellymom.com/health/meds/aap-approved-meds.html#Antibiotics
Majoritatea antibioticelor sunt permise în alăptare, şi, cu siguranţă, cele de care ai nevoie tu, probabil ceva din clasa betalactaminelor.
Mă numesc Dana şi am o fetiţă Clara de un an şi 7 luni pe care o alăptez aproape exclusiv. Nu intenţionez să o înţărc curând dar aş vrea să mănânce şi altceva. Am încercat să îi dau şi altceva în afară de sân dar refuză cu vehemenţă. Nu vrea să deschidă gura şi începe să plângă. Cum aş putea să procedez, fără a o forţa să mănânce ? Mulţumesc anticipat pt sugestii!
da! alaptatul e magic! eu nu am nici un dubiu! ma bucur ca exista si la noi posibilitatea ca cineva sa ofere sprijin. Eu am alaptat fara probleme majore, sigur am avut ragade si junghiurile acelea dureroase in san, bebe statea ore in sir agatat de mine si parea ca nu s-ar fi dezlipit niciodata. Dar cumva eram si foarte fericita cu toate durerile! Imi dau seama cat conteaza pt cineva care intampina dificultati la inceput sa poata suna sa vorbeasca cu cineva care sa fie in tema si sa il incurajeze. Laptele matern nu e doar hrana e un fel de elixir al dragostei pentru mama si bebe.
Sunt o mamica fericita, implinita si mai ales mandra de mine ca am reusit sa-mi alaptez fetita, oferindu-i cea mai buna hrana, dar mai ales dragostea si sentimentul de siguranta la sanul mamei.
Nu a fost usor, simplu si fiziologic pentru mine. A trebuit sa invat. Norocul meu a fost IRINA, omul potrivit, la timpul potrivit.
Iti multumesc din suflet ca ai venit in aceeasi zi in care te-am gasit si chemat, moment in care disperarea se citea pe fata mea. Aveam bebelusul care statuse toata ziua la san si plangea in reprize lungi, eu obosita, epuizata si speriata… Tot schimbam bebelusul de la un san, la altul, imi parea ca nu se satura, ca nu il tin corect, ca sanii nu reusesc sa produca laptic suficient de repede, etc. A venit Irina cu un calm de neclintit, cu multa energie pozitiva si cu mare dorinta de ajutor. M-a linistit pe mine, s-a linistit si copilul. M-a asigurat ca AM lapte, mi-a corectat pozitia de alaptare, mi-a asezat bebelusul la san, m-a urmarit, incurajat, sfatuit, tot de ce aveam nevoie. Mi-a dat si multe alte sfaturi de ingrijire a bebelusului.
La 2 luni de la nastere, am avut un episod de inceput de mastita. Tot Irina a fost cea care m-a scos din impas (fara antibiotice, pompe, intarcat fortat), doar prin metode “friendly” bebelusului meu. Dupa asta, alaptatul si-a continuat cursul usor si firesc pana cand fetita mea a decis ea singura ca “e gata”.
Multumesc mult!
PS Ar trebui sa faci o rubrica separata pentru feedback. Sunt sigura ca sunt inca multe mamici carora le-ai oferit consultanta in alaptare si care au amintiri frumoase legate de aceasta perioada.