.st0{fill:#FFFFFF;}

Este oare naşterea o procedură medicală? 

 August 6, 2009

By  Irina Popescu

Ce face diferenţa între un proces natural şi o procedură medicală? Pericolul? Durerea? Durerea din timpul travaliului şi al naşterii nu este o durere traumatică, ci una normală, pozitivă, anticipată.

Complicaţiile unei naşteri pot fi rezolvate cu ajutorul unor intervenţii, dar oare ştim că şi intervenţiile executate de rutină pot duce la complicaţii? Observ în maternităţile noastre că acest proces complicaţii – intervenţii, este de multe ori exact pe dos. De prea multe ori.

Ajută asta cu ceva femeile care merg să nască? Le este mai uşor aşa? Toate aceste proceduri răspund nevoilor mamelor, ale copiilor, ale noii familii?

Care sunt intervenţiile care se practică in jurul naşterii? Foarte multe! Plecând de la declanşarea travaliului, fără motive bazate pe dovezi medicale, trecând apoi prin administrarea de ocitocină într-o perfuzie, injectarea de calciu intravenos, no-spa, scobutil, monitorizarea continuă, restricţionarea mişcărilor în timpul travaliului, injectarea suprasimfizară de xilină (în muşchiul uterin), ruperea artificială a membranelor, dilatarea manuală a colului, epiziotomia, până la recomandarea sistematică a anesteziei peridurale.

Toate aceste intervenţii aduc după ele şi efecte nedorite. Cu siguranţă, atunci când sunt necesare, raportul risc/ beneficiu este favorabil celui de al doilea. Dar când sunt aplicate de rutină, preventiv, ele perturbă desfăşurararea normală a lucrurilor, ducîndu-ne de multe ori într-o situaţie de risc. Pe lângă efectele adverse, medicalizarea excesivă a naşterii, intervine şi în funcţionarea normală a hormonilor în timpul travaliului, al naşterii şi al perioadei post partum. Endorfinele, morfina naturală, nu mai sunt eliberate. Este perturbat mecanismul de care depinde lactaţia: ocitocină-prolactină. Riscul apariţiei depresiei post-natale creşte.

Dar mai este ceva, încă şi mai important, mai este un mesaj pe care toate aceste intervenţii îl transmit: “Nu poţi face asta, nu eşti în stare!”, “Lasă, că te ajutăm noi, stai liniştită! ”, “Priveşte, poţi să asişti la naşterea copilului tău, nu trebuie să te implici deloc!”

Femeile au puterea de a da naştere pruncilor. O putere pe care nu ne-o poate lua nimeni.

de Irina Popescu, Educator Prenatal Lamaze

related posts:
  • Din pacate la ora actuala nasterea este o procedura medicala! si nu numai in Romania ci peste tot. Eu am nascut natural, fara anestezie, fara travaliu declansat. Am avut o nastere foarte grea! Reactia tuturor din jur a fost ca de ce nu am facut epidurala macar( adica daca nu cezariana, macar epidurala)si ca daca imi faceam totul ar fi mers mult mai usor. Nici eu nu stiu de ce nu am facut, dar asa am simtit atunci. Ideea e ca nimeni nu mai concepe o nastere naturala, iar daca ai trecut de 35 de ani cu atat mai mult. In timpul ultimei faze a travaliului imi amintesc ca ma gandeam ca am fost nebuna ca am ales sa nasc asa si ca nu am sa reusesc! Cred ca gandul asta nu prea m-a ajutat!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Ai nevoie de îndrumare? Scrie-ne

    >