duminică, 27 septembrie, 2020

Naşterea ca o zi de naştere

Este posibil ca ziua care se naşte copilul vostru să fie chiar o sărbătoare?

E un moment plin de temeri, un moment de care ai vrea să fugi, ţi-ai dori să treci mai repede peste el? Ţi-e teamă că nu poţi controla totul, nu te simţi în siguranţă?

Eu cred că se pierde ceva, în timp ce ne concentrăm pe elemente din jurul naşterii – a venit medicul, dacă nu ajunge la timp?, de ce s-a răstit la mine, ce am făcut greşit?, acum de ce trebuie să stau la pat?, cui trebuie să dau şpagă când mă dau jos de pe masa de naştere?, ce ma fac dacă ţip când mă doare, poate deranjez pe cineva?, cine or fi toţi oamenii ăştia care se holbează la mine? – în timpul ăsta, dacă am avea nişte răspunsuri, daca ar exista o comunicare eficientă cu personalul medical, dacă am fi pur şi simplu lăsate să ne organizăm naşterea în felul în care avem nevoie noi sa o trăim, poate am reuşi să realizăm că sărbatorim ceva, că se întâmplă un lucru minunat, am putea plânge de bucurie şi am putea spune “La mulţi ani!”copilului care tocmai se naşte.

Sunt sigură ca o mamă în travaliu, atâta timp cât totul decurge fiziologic, natural, este singura capabilă să ştie ce anume trebuie să facă, iar femeile sunt diferite, nu cred că oferind aceleaşi indicaţii pentru toată lumea vei obţine aceleaşi efecte. Naşterea are nevoie de personalizare, este un moment cu impact foarte mare, atât fizic, cât şi emoţional. Este momentul unei mame, al unui copil, al unui tată. Pentru ei are o importanţă majoră, nu pentru cei din jurul lor, care au astfel de momente pe bandă rulantă.

Putem cere un lucru care este al nostru, naşterea in felul în care ne dorim, în care simţim. Iar apoi putem sărbători, putem să ne relaxăm şi să mâncăm tort.

E un pic ciudat, pentru că zilele de naştere din următorii ani, o vor sărbători chiar pe ziua asta, ziua de naştere, pe care acum o trecem cu atâta grijă. Nu este necesar să fie aşa.

Cum ar fi să aşteptăm naşterea ca pe un moment de bucurie, de celebrare?

Normal că am văzut părinţi mândri şi fericiţi de venirea pe lume a noului membru al familiei, dar eu vorbesc de ceva şi mai mult decât atât, de magia aia care pluteşte în aer, de agitaţia pentru cumpărarea cadourilor, de emoţia unei adevărate zile de naştere.

Bine, nu toate spitalele au sală de bal, aşa că se poate încropi şi ceva mai modest, poate doar voi trei, oricum lumea e a voastră!

Oare chiar naşterea, momentul întâlnirii, este un zid, sau doar o uşă prin care poţi trece, uşă în spatele căreia începe o nouă viaţă? Viaţă care merită sărbătorită, fireşte, cu respect pentru ea, cu mulţumire şi bucuria unui lucru împlinit.

La Mulţi Ani!

A se evita consumul de alcool, tutun şi prafuri de lapte.

de Irina Popescu, Educator Prenatal Lamaze

scris de la 6 August, 2009  
În categoria Naştere

Comentarii

Un răspuns la “Naşterea ca o zi de naştere”
  1. aurelia maxim says:

    Buna ziua!Am 31 ani,2 copii(2cezariene)si o sarcina pierduta.Acum sunt gravida din nou.Sunt stresata de urmatoarea cezariana,nu sunt de acord cu legarea trompelor.As naste normal cu mare bucurie,daca as gasi un medic dispus sa se ocupe de mine.Stiti cumva vreun astfel de doctor?Multumesc anticipat si va felicit pentru ceea ce faceti!Sarbatori cu pace mai departe!

Comentează acest articol

Spune ceea ce crezi...
şi dacă vrei o imagine lângă comentariul tău, foloseşte un gravatar!