luni, 23 aprilie, 2018

Cursuri pentru perineu


Cursuri de pregătirea perineului în sarcină și de recuperare abdo-perineală

Cursurile sunt susținute de Livia Toboșaru, educator prenatal Lamaze, consultant în lactație, doula, moașă licențiată și mamă a patru copii minunați.

Program și locație: ședințe cu durata de o oră și jumătate, o dată la două săptămâni, la sediul nostru (Aleea Circului nr. 1, bloc 1, scara C, apt. + interfon 89, parter)

Înscrierile se fac printr-un e-mail la adresa contact@nastecumsimti.org, în care vă rugăm să precizați vârsta sarcinii sau vârsta copilului dumneavoastră, precum și un număr de telefon de contact.
Pentru mai multe detalii şi întrebări: 0723 248 073 (Livia).

Cost: 100 de lei/ ședință pentru cursul de pregătirea perineului în sarcină; 80 de lei/ ședință pentru cursul de recuperare abdo-perineală.

 

Iată câteva informații mai detaliate despre perineu, despre pregătirea lui în timpul sarcinii și despre recuperarea abdo-perineală:

Pregătirea perineului în sarcină

Perineul este ansamblul de mușchi care susține organele abdominale pe durata întregii vieți și care este solicitat foarte mult în perioada sarcinii. Această solicitare se datorează atât greutății suplimentare semnificative dobândite în sarcină, cât și hormonilor specifici sarcinii (relaxina) care au rolul de a înmuia țesuturile de la nivelul pelvisului pentru a face loc bebelușului în timpul nașterii. Dar mușchii perineului sunt totodată cei care dețin și controlul sfincterian la nivel urogenital și anal, și pentru a preîntâmpina probleme de tipul incontinenței la acest nivel (în timpul sarcinii, imediat după naștere, și chiar pe toată durata vieții), și inclusiv prolapsul de organe genitale care apare la multe femei în a doua parte a vieții, este necesară tonifierea lor prin exerciții speciale.
Ele sunt indicate indiferent de tipul nașterii, deoarece sarcina afectează oricum perineul mamei.

Exercițiile perineale care se fac în timpul sarcinii sunt recomandate și imediat după naștere, nu doar pentru tonicitatea mușchilor și controlul sfincterian, ci și pentru a beneficia de o bună vascularizare a zonei perineale, ce aduce cu sine o cicatrizare mai rapidă a unei eventuale suturi perineale (după o epiziotomie sau o ruptură de perineu) în cazul unei nașteri vaginale.

Recuperarea abdo-perineală

Exercițiile de recuperare abdo-perineală sunt exerciții care tonifiaza atât perineul, cât și mușchii abdominali, mușchi ce sunt depărtati în timpul sarcinii pentru a face loc bebelușului să crească. Ele au scopul de a reapropia drepții abdominali și de a redobândi un abdomen plat și un tonus bun al tuturor mușchilor abdominali.

Important! Pentru a participa la cursul de recuperare abdo-perineală după naștere este necesară participarea la cel puțin un curs de exerciții de pregătire a perineului în sarcină, chiar dacă mama a născut deja, deoarece exercițiile de recuperare sunt mai complexe și baza lor o reprezintă cele de pregătire a perineului.